SCADA

Solutia SCADA IDSHIGH-LEIT propusa de Adrem Invest este proiectata pentru aplicatii in domeniul energiei si a furnizarii apei, pentru canalizare si mediul inconjurator precum si pentru cerinte industriale. Sistemul ofera o platforma independenta de componentele hardware si de sistemul de operare utilizat, dar si solutii la indemana utilizatorului pentru toate sarcinile de vizualizare a proceselor, monitorizare, control si automatizare.


Utilizarea sistemelor de control moderne promoveaza managementul economic al operatiilor, obtine incredere, siguranta si flexibilitate si reduce cheltuielile si costurile
operationale. HIGH-LEIT a fost conceput pentru componente hardware si software
modulare extensibile pentru aplicatii la scara mica, medie si larga. HIGH-LEIT este deja
echipat pentru integrarea in aplicatii inovatoare viitoare.

HIGH-LEIT - domenii de aplicatie:
•    Electricitate, gaz, apa si termoficare.
•    Centrale pentru apa reziduala si retele de canalizare.
•    Retele de comunicatii si conducte pentru lichide si gaze.
•    Aplicatii industriale, cum ar fi managementul si gestiunea energiei.
•    Aplicatii de infrastructura in tehnologii de transport (tunele, instalatii electrice pentru cai ferate).

HIGH-LEIT este conceput astfel incat orice sisteme de telecontrol, automatizare si de
comunicatie digitala pot fi interfatate impreuna. Pentru interfatarea sistemelor de telecontrol sunt suportate dispozitive de protectie si dispozitive de telemetrie precum si protocoalele standard IEC 60870-5-101/-103 si 104. Nu se folosesc deloc protocoale proprietare. Informatiile de calitate, asa cum sunt definite in standarde, raman disponibile pentru vizualizare.

Conform standardelor IEC, protocoalele de transmisie faciliteaza de asemenea configurarea sistemului. Aplicatiile de teleconducere pot sa utilizeze toate metodele curente disponibile de comunicatie (ex. linii dedicate, retele publice de telefonie sau servicii radio orientate pe pachete (GPRS).Sunt integrate retele locale de comunicatie care contin Profibus DP sau FMS, Ethernet, OPC sau protocoale specifice fabricantilor. Convertoare protocolare sunt disponibile pentru sisteme terte si permit o combinatie simpla a telecontrolului cu sistemele de automatizare ce apartin diferitilor producatori.
Caile de comunicatie redundante, impreuna cu structuri de tip ring sau WAN garanteaza incredere si siguranta. Configuratia intregii retele de comunicatie poate fi efectuata cu usurinta in camera de control a operatorului si poate fi downloadata in RTU proiectat pentru stocare pe memoriile nevolatile.

HIGH-LEIT, cu o structura descentralizata, este un sistem deschis cu capacitate de calcul scalabila. Nivelul de control, conexiunile de proces, nivelul utilizatorului dar si computerele dedicate unor sarcini speciale sunt conectate prin intermediul unei retele de mare viteza. Sunt posibile configuratii redundante in mod hot standby” pentru toate componentele sistemului. Sunt integrate servere functionale suplimentare pentru diferite functii, de ex. simularea sau antrenarea unor sarcini pentru aplicatii cu baze de date sau orice alt calcul care necesita intensitate mare de procesare (diagrama de sarcina, simularea dinamica a retelelor de gaz).

Nivelele de control si de utilizare inglobeaza o arhitectura clasica client-server.
HIGH-LEIT suporta interfatarea controlului sistemului in conformitate cu IEC 60870-6 (TASE.2) cat si prin IEC 60870-5-104. Arhitectura deschisa a sistemului HIGH-LEIT permite integrarea interfetelor in alte sisteme. Sunt posibile schimbari mutuale de date cu sisteme de management a datelor pentru energie sau pentru telecontrolul masuratorilor, cum ar fi IDS ENCOS, care sunt folosite pe scara larga de catre furnizorii
 publici.HIGH-LEIT ofera interfete pentru integrarea orizontala a unor aplicatii ulterioare, cum ar fi sistemele de informare geografica (GIS), centrale sau sisteme de management al fluxului de lucu.

Parteneri internationali
Sistem Management Integrat